Nové hodnocení energetické náročnosti budov (ENB) 2020

Konference nové hodnocení energetické náročnosti budov ENB 2020Dne 4. prosince 2019 se uskutečnila konference Nové hodnocení energetické náročnosti budov (ENB) 2020 pořádaná portálem TZB-info

Od roku 2020 dochází ke změnám, které musí každý nový stavební projekt splňovat.

V souvislosti se změnami se hovoří o „domech s téměř nulovou spotřebou energie“. Pro projektanty, architekty a specialisty v oboru není tento termín vůbec nový, ale pro běžného člověka, který uvažuje o výstavbě nového domu, vyvstává v hlavě celá řada otazníků.

Důležité je, že se není čeho obávat. Projektant by měl pracovat na projektu ve spolupráci s energetickým specialistou tak, aby žádost o stavební povolení byla kladně vyřízena. Pro domy s téměř nulovou spotřebou energie je rozhodující nejen kvalitní obálka domu a okenní výplně, ale také použité technologie snižující ENB. Roli bude hrát způsob vytápění, regulace, ohřev teplé užitkové vody, chlazení, fotovolatika, řízené větrání se zpětným ziskem tepla a další technologie.

Kritéria pro domy s téměř nulovou spotřebou energie jsou přísnější, budoucímu majiteli však přináší výhodu nízkých provozních nákladů spojených s provozem domu.

Z pohledu větrání rekuperací dochází ke změnám, které budou s největší pravděpodobností platné od 1.7.2020.

Konference nové hodnocení energetické náročnosti budov ENB 2020
Nucené větrání nebude i nadále povinnou podmínkou pro výstavbu rodinného domu, ale výrazně pozitivně ovlivní snížení

Mění se kritéria tzv. referenčního domu, od kterého se odvíjí výpočet hodnot ENB.

Rekuperace bude mít větší vliv na snížení ENB v tom směru, že referenční dům nebude vybaven rekuperací (v současné době se počítá, že je referenční dům vybaven rekuperací s účinností 60 % a to znamená, že rekuperace s účinností 80 % sníží ENB jen o 20 %).

Lokální větrací jednotky s rekuperací se budou zohledňovat do výpočtu ENB svým výkonem. Nemusí pokrýt celkovou výměnu vzduchu celého rodinného domu či bytu. Jejich vliv bude zohledněn procentuelně s ohledem na celkový objem vzduchu.

Můžeme tak vybavit řízeným větráním např. jen ložnici a obývací pokoj s kuchyní a i toto částečné řešení bude to mít velmi pozitivní vliv na ENB

Celkové nastavení je z našeho pohledu spravedlivé ke všem technologiím, protože stavebník ve spolupráci s projektantem může kombinovat různé typy technologií a TZB podle svého uvážení a bude mít jasnou představu o budoucích výdajích za provoz domu.

Dobrou zprávou je, že větrání s rekuperací má pozitivní vliv nejen na ENB, ale především na kvalitu vnitřního prostředí. To znamená čerstvý vzduch bez potřeby větrat okny, byt bez vlhkosti a plísní, snížení alergenů, radonu, CO a dalších negativních látek.

Přesun popisu kategorie nahoru